fbpx

Utrechts bedrijf start teamtraining met cavia’s

01 april 2019

Vanwege de groeiende vraag naar werkgeluk in teams, lanceert het Utrechtse bedrijf Eager People een teamtraining waarbij cavia’s worden ingezet. In een speciale familieopstelling gaan de harige helpers, onder professionele begeleiding, aan de slag met het opsporen van pijnpunten in een team. De inzet van deze hypergevoelige diersoort is nieuw in Nederland en bevindt zich in een experimenteel stadium.

Zesde zintuig
“Familieopstellingen met dieren worden al heel lang gebruikt om bepaalde gedragspatronen bloot te leggen.” aldus bioloog Frederik Kwast, pionier op dit gebied. In meerdere studies, o.a. van de Universiteit van Wageningen, is aangetoond dat dieren over zintuigen beschikken die bij mensen minder ontwikkeld zijn. Dieren helpen bij het opsporen van dynamieken die normaal gesproken over het hoofd worden gezien.In Nederland wordt al veel met paarden gewerkt, maar familieopstellingen met cavia’s zijn nog relatief nieuw.

Natuurwijsheid

In Nederland zijn momenteel twee gecertificeerde trainers, die voor een juiste begeleiding zorgen. Ingrid van der Kamp en Marcia van Odijk namen deel aan een opleidingstraject in Nieuw-Guinea, waar de cavia oorspronkelijk vandaan komt. Zodra één van de cavia’s iets ontdekt dat de teamsamenwerking belemmert, zal deze één luide piep, of combinatie van zachtere piepgeluiden afgeven, al naar gelang de aard van het probleem. De trainers kunnen deze geluiden vervolgens op de juiste manier interpreteren. Van Odijk: “Wij maken gebruik van de eeuwenoude natuurwijsheid van de Guineeërs om teams in Nederland beter te maken. Daar ben ik best trots op”.

Piepsysteem

“Veel mensen zullen ons niet serieus nemen, nu we deze werkvorm gaan uitproberen”, aldus Gerhard te Velde, eigenaar van Eager People. “Maar zo gaat het altijd als je nieuwe dingen uitprobeert. Ik vind het niet erg om mijn nek uit te steken. Als de teams van mijn klanten er maar van profiteren. Bovendien: veel bedrijven werken al heel lang met een piepsysteem. Dus ik verwacht dat de adoptie van deze nieuwe methodiek sneller kan gaan dan veel mensen denken.”  

Contact

Wilt u reageren op dit artikel? Neem dan contact op met gerhard.te.velde@eagerpeople.nl

 

Hoi, kan ik je helpen?
consultant
Rens

Bij vragen en/of opmerkingen kun je mij tijdens kantoortijden bereiken op 030 201 17 62 of per mail op
info@eagerpeople.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.