fbpx

Meer tijd voor minder

17 september 2018

meer tijd voor minder

Ben je lekker aan de week begonnen? Of ga je nu alweer bijna ten onder aan de hoeveelheid werk die op je bordje ligt? Als je continu te druk bent, neem dan toch even de tijd om verder te lezen. Wij delen graag onze beste inzichten over effectief werken met jou!

Guilty pleasure

Voor veel mensen is ‘druk zijn’ iets positiefs. Het bevestigd je status en het kan heerlijk zijn om in een lekkere flow te zitten waarin de tijd vliegt. Het is ook een heerlijk excuus om niet te hoeven nadenken over wat je eigenlijk wilt. Toch is ‘te druk’ op de lange termijn vaak ongezond en vliegt het leven aan je voorbij terwijl je dromen niet dichterbij komen. Stop dus met ‘druk’ als guilty pleasure en kies er actief voor om aan je doelen en dromen te werken!

Tijd heb je niet, tijd maak je

Mensen zeggen vaak: ik heb geen tijd. Dat is niet waar. We hebben allemaal 24 uur per dag te besteden en door niet te kiezen, kies je ook. Actief taalgebruik helpt je om bewuster te worden van de keuzes die je maakt met je tijd. Gebruik in plaats van ‘Ik heb geen tijd” liever “daar kan ik geen tijd voor maken” of “ik heb andere prioriteiten”. Door van tijd maken een actief proces te maken ga je ook beter inzien wat belangrijk voor je is en wat niet.

Slow down

We leven in drukke tijden en staan dagelijks bloot aan een all-you-can-eat-buffet van informatie, nieuws en uitdagingen. Burnouts zijn aan de orde van de dag en veel mensen ervaren (keuze)stress. Er is maar één iemand die je kan helpen om te ontsnappen aan die rat race en dat ben jij. Hoe? Verlaag je tempo. Stop bijvoorbeeld met nieuws. Het brengt je niks terwijl het wel uren van je dag kost. Ga een dag minder werken zodat je tijd hebt voor vriendschappen, sport, hobby’s en om na te denken. Investeer méér tijd in de 15 mensen die het dichtst bij je staan en investeer minder in de kring daarbuiten. Verlaag je tempo en besteedt meer tijd aan minder.

Too busy to improve

Maak dus veel bewuster keuzes waar je jouw tijd aan besteedt. Voor veel mensen is werkdruk een probleem omdat ze ‘too busy to improve’ zijn. Je zit zo ondergesneeuwd in werk dat je geen ruimte overhoudt om je aanpak te veranderen. Toch zit daar de sleutel om meer rust, tijd en resultaten te krijgen. Wil je een eerste stap maken? Begin de dag door op te schrijven welke 3-5 dingen je die je die dag wilt bereiken. Alles wat je daarnaast lukt (zoals e-mail beantwoorden) is mooi meegenomen.

Outsource je €10 taken.

Als je alle taken die op je afkomen zelf doet, is het logisch dat je teveel werk hebt. Het concept van €10,-, €100,- en €1000,- taken helpt je om na te denken hierover. Waar voeg jij het meeste waarde toe? Dat zijn de €1000 taken die jij en jij alleen kan doen. €100 euro taken kan je zelf doen, maar zijn goed uit te besteden. €10 Taken zijn taken die je zonder enige twijfel direct kan outsourcen aan iemand anders. Hoeveel is jouw tijd waard? Wat zijn jouw €10 euro taken? Schrijf ze op en neem 10 minuten de tijd per taak, om te bedenken wie dit jou uit handen kan nemen.

Break your habits

Mensen zijn gewoontedieren, tot wel 90% van wat je doet is het gevolg van (onbewust) aangeleerd en ingesleten gedrag. Hetzelfde blijven doen maar wel andere uitkomsten verwachten is niet realistisch. Wil je iets veranderen in je leven? Verander dan iets aan je gewoonten. Als je meer rust wilt bijvoorbeeld, vervang je gewoonte om ‘s ochtends op je telefoon te kijken door iets anders. Zet dus ALLE meldingen van apps uit, verban je telefoon uit de slaapkamer en begin de dag met een rustige activiteit in plaats van telefoontijd. Lees een boek, mediteer 10 minuten of maak een korte ochtendwandeling. Hoe kleiner en gemakkelijker de gewoonte, hoe gemakkelijker deze inslijt.

Werk vanuit je takenlijst, niet vanuit je mailbox

Tot slot een heel concrete tip om je tijd beter te besteden. Zet je mailbox niet meer standaard open maar werk vanuit een takenlijst. Als je vanuit je mailbox werkt, reageer je continu op vragen van anderen, die daarmee jouw agenda en werkdag dicteren. Werk in plaats daarvan vanuit je eigen takenlijst (welk systeem je daarvoor gebruikt maakt niet zoveel uit, als het maar simpel is en voor jou werkt) en neem als vaste taak het beantwoorden van e-mail op. Dus in plaats van 80% vanuit je mailbox te werken en 20% vanuit wat je zelf wilt doen, draai het om! Wil je meer weten over hoe jij je mailbox de baas kan zijn? Lees dan ook even dit bericht.

Kom nu in actie

Ben je klaar voor een leuker leven waarin je met meer plezier, meer voor elkaar krijgt, terwijl je er meer van geniet? Doen dan nu het volgende:

  1. Pak je telefoon en zet alle meldingen van alle apps uit; geen piepjes, popups of schermmeldingen meer.
  2. Pak een stuk papier en schrijf op met welke €10 taken jij vanaf vandaag gaat stoppen.
  3. Maak een takenlijst of zoek een goede task manager online en ga daar vanaf vandaag mee werken in plaats vanuit je mailbox te werken.

Eager People heeft als missie om het werk van organisaties en mensen leuker, beter en effectiever te maken. Wil je meer tips of een keer doorpraten hoe we de mensen in jouw organisatie hierbij kunnen helpen? Neem contact op met Gerhard te Velde via gerhard.te.velde@eagerpeople.nl of 06-41412225. Kijk voor meer contactgegevens op de contact pagina, of vraag een persoonlijke offerte aan.
Persoonlijke offerte aanvragen

 

Meer Nieuws ...

23 april 2024

Verjaardag Eager People

23 april 2024

Kerstfeest Eager People

Hoi, kan ik je helpen?
consultant
Rens

Bij vragen en/of opmerkingen kun je mij tijdens kantoortijden bereiken op 030 201 17 62 of per mail op
info@eagerpeople.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.