fbpx

Gezondheid op de werkvloer

25 mei 2022

Gezondheid op de werkvloer

Het is een alledaags onderwerp die veel werkgevers bezig houdt. Hoe blijven de medewerkers gezond en vitaal en op welke manier kan dat beïnvloedt worden?

De laatste jaren is men steeds minder gaan bewegen en stijgt het aantal mensen met overgewicht. Zeker de laatste paar jaar is die verandering goed te zien. Het thuiszitten in de Coronacrisis heeft hier niet bepaald aan meegeholpen. De gezondheid van de mens, op en buiten de werkvloer gaat achteruit. Wij, bij Eager People, doen er alles aan om deze achteruitgang tegen te gaan. In deze blogserie van 3 artikelen over ‘’Vitaliteit op de Werkvloer’’ bespreken wij verschillende topics over dit onderwerp. We trappen af met een artikel over de gezondheid op de werkvloer in het algemeen.

Waarom gezond zijn op de werkvloer?
Vandaag de dag is gezond leven misschien wel belangrijker dan ooit. Een goed immuunsysteem is enorm belangrijk. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Althans, het maakt de kans een stuk kleiner dat je klachten krijgt van de ziekteverwekkers of dat je (langdurig) ziek bent wanneer je toch iets oploopt.

Toch is er iets vreemds aan de hand. Juist in de afgelopen paar jaar waarin het Coronavirus zich verspreidde, is men ongezonder gaan leven terwijl dit nu juist zo belangrijk was. Dat stellen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een nieuwe uitgave van de Volksgezondheid Toekomstverkenning. Gemiddeld gezien gaat het met de gezondheid in Nederland de verkeerde kant op. Hoe kunnen we het gedrag van de mensen op het gebied van gezondheid weer de positieve kant op krijgen? 

Succesvol (preventief) gezondheidsbeleid
Bij Eager People streven wij naar het verbeteren van de gezondheid van onze werknemers. Dit begint bij de gezondheid op de werkvloer. Gezond werken is niet alleen goed voor de werknemers, maar ook voor de werkgever. Gezond werken is iets wat op de lange termijn moet worden gerealiseerd. Zo af en toe een activiteit organiseren is prima, maar dat heeft op de lange termijn geen effect. Zo wordt gezondheid op de werkvloer wél gerealiseerd wanneer er een samenhangend en gestructureerd plan achter zit. Hier meer over verderop in het artikel. 

Een gezonde werkomgeving moet worden voortgebracht vanuit het toestaan en stimuleren van een gezonde leefstijl onder de werknemers. Alleen op deze manier kan een succesvol (preventief) gezondheidsbeleid, voor de lange termijn, worden gerealiseerd. Een succesvol (preventief) gezondheidsbeleid kan op vele verschillende manieren worden ingedeeld. Maar over het algemeen heeft een succesvol gezondheidsbeleid enkele kenmerken. Zo moeten werknemers bijvoorbeeld worden aangezet tot een gezondere leefstijl (zowel individueel als via de werkomgeving), met een nadruk op motiveren en/of ondersteunen. Het bevat een goede mix van activiteiten en acties. De individuele keuzevrijheid en nog enkele andere aspecten van de werknemer worden hierin gerespecteerd. 

Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven kan iedereen een gezonde werkomgeving, en dus gezondheid op de werkvloer, realiseren in zeven stappen.  Deze zeven stappen zien er als volgt uit:

 

  1. Creëer draagvlak
    Een initiatief heeft zoveel meer kans op slagen als het wordt gesteund door een grote groep mensen. Daarom moet je op zoek gaan naar draagvlak voor het gezondheidsbeleid op het werk.
  2. Breng de beginsituatie in kaart
    Na het creëren van draagvlak is het bedrijf klaar om van start te gaan met de implementatie van een gezondheidsbeleid. Om de implementatie te realiseren moet er duidelijk worden wat het doel is (de gewenste situatie). Voordat het doel kan worden bepaald, is het belangrijk om de huidige situatie in kaart te brengen.
  3. Bepaal prioriteiten en doelstellingen
    Zoals bij stap twee is vermeld, moet de gewenste situatie in kaart worden gebracht. Hierbij draait het om prioriteiten en doelstellingen. Als je dit doet, kunnen er relevante besluiten worden gemaakt. 
  4. Werk acties uit
    Nu is het tijd om in kaart te brengen hoe je de gewenste situatie wilt realiseren. De hiervoor te ondernemen acties moeten worden uitgewerkt. Een handige tool hiervoor is een plan van aanpak (PvA).  
  5. Voer acties uit
    Tijd om woord bij daad te voegen en de acties uit het PvA in de praktijk toe te gaan passen.
  6. Evalueer en stuur bij
    Na het uitwerken van de eerste vijf stappen is het tijd om te evalueren. Door terug te kijken naar de ondernomen acties kan er worden geconstateerd wat er goed is gegaan en waar nog bijsturing voor nodig is. Hier kan op geanticipeerd worden en in het vervolg op een andere manier aangepakt worden.
  7. Veranker in het organisatiebeleid
    De gezondheid van medewerkers bevorderen is een continu proces. Sommige resultaten merk je al snel, maar duurzame effecten vragen om voortdurende inspanningen. Probeer daarom het gezondheidsbeleid te integreren in de dagelijkse routine van het bedrijf. 

Het aanslaan van het (preventief) gezondheidsbeleid
In het proces om een (preventief) gezondheidsbeleid te realiseren kan veel goed en fout gaan. Of het een succes wordt hangt af van verschillende succesfactoren. Zo zijn er enkele succesfactoren die de slaagkansen van het gezondheidsbeleid kunnen verhogen. Met behulp van onderstaand ‘’Spinnenwebmodel voor gezond werken’’ kan je nagaan aan welke succesfactoren je meer of minder moet werken of al genoeg aan heb gewerkt.

Om optimaal gebruik te maken van het spinnenwebmodel kan je de volgende vragen stellen per succesfactor:

  • Visie: Is er een visie op het gezondheidsbeleid?
  • Communicatie: Communiceren jullie zowel intern als extern over het gezondheidsbeleid?
  • Participatie: Betrekken jullie de medewerkers, leidinggevenden en directie bij de uitbouw van het gezondheidsbeleid? 
  • Samenwerking: Is er een goede interne samenwerking? Werken jullie samen met externe partners?
  • Deskundigheid: Is het gezondheidsteam deskundig genoeg om rondom gezondheid gerelateerde kwesties te werken?
  • Leiderschap: Is er een verantwoordelijke voor het gezondheidsbeleid? Is er steun vanuit het gezondheidsteam en management?
  • Tijd en middelen: Is er voldoende tijd, middelen en budget om aan het gezondheidsbeleid te werken?

Korte termijn oplossing
Tot nu toe hebben we met name oplossingen voor de lange termijn besproken. Gezondheid op de lange termijn is dan ook het belangrijkste om naar toe te werken. Echter kan er ook op de korte termijn gewerkt worden aan de gezondheid op de werkvloer.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • het organiseren van een vrijdagmiddag sportsessie in plaats van de borrel;
  • het zorgen voor vers fruit en dergelijke gezonde voedingsbronnen voor op kantoor wat makkelijk voor iedereen te pakken is; 
  • het geven van het goede voorbeeld als werkgever; 
  • de juiste balans tussen productief werken en pauze(s).  


In het verdere verloop van de blogserie ‘’Vitaliteit op de werkvloer’’ bespreken we zowel lange als korte termijn oplossingen en initiatieven wat betreft gezondheid op de werkvloer.

Wij van Eager People blijven natuurlijk altijd werken naar een gezonde werkomgeving. Blijf jij ook gezond? Word sterker en verdien bijvoorbeeld geld met je spierballen! Word facilitair medewerker, neem een kijkje op onze vacaturepagina en solliciteer!

Hoi, kan ik je helpen?
consultant
Rens

Bij vragen en/of opmerkingen kun je mij tijdens kantoortijden bereiken op 030 201 17 62 of per mail op
info@eagerpeople.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.