fbpx

10 tips voor een goede eerste indruk bij een sollicitatiegesprek

11 maart 2018

10 tips voor een goed sollicitatiegesprek

Een eerste indruk maak je maar één keer! Wanneer jij op sollicitatiegesprek gaat bij een potentiële werkgever wil je dus goed voor de dag komen. In deze top 10 leggen we je uit hoe je een positieve eerste indruk maakt!

 

 

 

 

 1. Kom op tijd bij je sollicitatiegesprek aan

Een open deur misschien, maar toch komen sollicitanten nog vaak te laat. Vertraging met het openbaar vervoer of een lekke band kunnen de oorzaak zijn. Houd er ook rekening mee dat niet elke ingang even goed te vinden is. Sommige organisaties hebben een toegangscontrole die meer tijd in beslag kan nemen Zorg dus dat je een half uur eerder van huis gaat dan je van plan was en je minimaal 10 minuten van tevoren aanwezig bent. Als je te vroeg bent, geef dan wel duidelijk aan dat je zal wachten tot het tijd is. Kijk wel uit dat ook niet véél te vroeg bent, niet elke recruiter vindt dit fijn. Ben je toch te laat? Bel de opdrachtgever dan op om je excuses te maken en meld hoeveel je later bent.

2. Kleed je passend

Wat voor kleding trek je aan voor een sollicitatiegesprek? Een spijkerbroek of toch een mantelpakje? Doe je een stropdas om of juist niet? Informeer van tevoren naar de gebruikelijke dresscode bij de opdrachtgever. Kies kleding die bij je past en waar je jezelf goed in voelt, maar die wel representatief is. Je wilt goed voor de dag komen, dus doe je best.

3. Een verzorgd uiterlijk

Kleren maken de man/vrouw, maar denk ook aan je uiterlijke verzorging. Ben je netjes geknipt en geschoren, draag je de juiste make-up, ruik je fris? Als je last hebt van overmatig zweten, gebruik een anti-zweetmiddel om niet met enorme plekken onder je oksels aan te komen. Als je rookt: rook niet nét voor je naar binnengaat nog een sigaret, want die geur neem je mee in je kleding en aan je handen.

4. De kracht van de glimlach

Wetenschappelijke studies naar de effecten van de glimlach:

  • 72% zien anderen die vaak lachen als zelfverzekerd en succesvol.
  • 86% van de mensen praten sneller tegen een vreemde wanneer deze lacht.
  • Mensen die veel lachen promoveren gemiddeld 12% sneller.

De kern is dat een glimlach een positieve werking heeft wanneer deze oprecht is. Let wel op dat je glimlach echt is. Probeer ook niet te geforceerd te lachen of te overdrijven. Dit werkt weer averechts.

5. Een goede handdruk

Het lijkt zo simpel maar je kan best wat aflezen aan een handdruk. Een aantal tips voor een goede indruk:

  • Tip 1: handoriëntatie
    De beste manier is je hand recht uitsteken met aangesloten vingers. Niet: een open of gesloten hand uitsteken. Let op dat je de hele hand pakt, niet alleen iemands vingers.
  • Tip 2: knijpkracht
    Geef vijf mensen een hand en ze knijpen allemaal anders. Het is de kunst je knijpkracht af te stemmen op de persoon voor je. Bij een beer van een kerel knijp je steviger en bij een klein (oud) vrouwtje wat zachter. Geef in elk geval geen slap handje, dat komt slecht over.
  • Tip 3: knijpduur
    Als je te kort knijpt, kan dat een nerveuze en contactschuwe indruk maken. Als je te lang vasthoudt, kan dat dominant overkomen. Ook hier geldt weer dat de beste knijpduur in balans is met de ander.

Als je last hebt van zweethanden, zorg dan dat je een zakdoekje in je broekzak draagt, om snel je hand droog te maken voor je een hand geeft.

6. Maak oogcontact

Houd bij de eerste kennismaking (ook bij de handdruk) voortdurend oogcontact. Als je dit niet doet, kun je onzeker, oneerlijk of zelfs arrogant overkomen.

7. Toon belangstelling in de ander

Praten over koetjes en kalfjes hoort bij de eerste ontmoeting en helpt vaak om even aan elkaar te wennen. Degene die het sollicitatiegesprek afneemt zal vragen of je het makkelijk kon vinden, of zal een ander gemakkelijk onderwerp aansnijden. Zorg dat je in elk geval niet begint te ratelen. Teveel praten wekt irritatie op. Belangstelling en respect tonen is altijd goed. Je kunt bijvoorbeeld een compliment geven over de locatie of over het kantoor. Je kunt ook vragen stellen. Het helpt als je van tevoren thuis een aantal vragen opschrijft.

8. Luister actief

Gekruiste armen geven een gesloten indruk. Daarom worden gekruiste armen vaak als een symbool van onzekerheid, onbetrouwbaarheid of een gebrek aan interesse geïnterpreteerd. Dit wil je uiteraard vermijden.

Neem een open houding aan en kijk de persoon aan (oogcontact) als hij of zij een vraag stelt of iets aan het vertellen is. Knik af en toe ‘ja’ als een bevestiging dat je de andere persoon volgt (begrijpt) en dus actief luistert. Maak eventueel notities van belangrijke punten of zaken waar je een vraag over wilt stellen.

9Bereid je sollicitatiegesprek goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je alles weet over de organisatie, de persoon waar je het gesprek mee hebt en de functie. Klinkt simpel en logisch. In praktijk wordt dit niet of slecht gedaan. Dus profiteer van dit gegeven en bereid je voor.

10. Wees positief

Praat niet negatief over een vorige werkgever. Stel jezelf positief op. Maar wees wel altijd jezelf, een sollicitatiegesprek is bedoelt om te bepalen of jij en de werkgever bij elkaar passen. Het heeft dus geen zin om je heel anders voor te doen.

Kom je met deze tips graag bij ons solliciteren? Kijk dan hier naar alle mogelijkheden of neem contact op!

 

Meer weten, of benieuwd wat Eager People voor jou kan betekenen?

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je binnen 1 werkdag terug!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer Nieuws ...

23 april 2024

Verjaardag Eager People

23 april 2024

Kerstfeest Eager People

Hoi, kunnen wij je helpen?
consultant

Bij vragen en/of opmerkingen kun je ons tijdens kantoortijden bereiken op 030 201 17 62 of per mail op
info@eagerpeople.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.