fbpx

Sprout: “Wat als je compagnon vertrekt?”

08 maart 2012

Een bedrijf starten met vrienden is leuk. Maar wat als één van de compagnons na een paar jaar weg wil? Gerhard te Velde, Kevin Steba en Benny Schuurman delen hun ervaringen. “Mensen denken meteen dat je ruzie hebt gehad.”

Hij komt nog af en toe langs, voor de gezelligheid, de oud-compagnon van Gerhard te Velde. Drie jaar lang werkten Te Velde, Joren Harmanny en Jochem Oldenbroek intensief samen aan het opbouwen van studentenklusbedrijf Eager People. Totdat Oldenbroek een halfjaar geleden aangaf iets anders te willen doen met zijn leven. Te Velde: “Mijn eerste reactie was: kan ik je nog overhalen om te blijven?”

Uitkoopsom

De beslissing kwam als een klap, al wisten Te Velde en Harmanny wel dat hun compagnon al langer twijfelde. De timing was niet ideaal: het bedrijf zit in de investeringsfase en moet alle zeilen bijzetten. Te Veldes volgende reactie was dan ook: nu hebben we een nieuwe Jochem nodig. Ze doken met z’n drieën de kroeg in om de opties door te nemen. “We hebben alles overwogen, zoals Jochem in een adviserende rol aanhouden. Maar dat wilden we niet. Dan kun je over twee jaar zo’n situatie krijgen waarin je denkt ‘wat moeten we met die Jochem-aandelen?’.” In goed overleg besloten ze dat Oldenbroek uitgekocht zou worden en Te Velde en Harmanny met z’n tweeën verder zouden gaan.

 

De uitkoopsom werd gezamenlijk bepaald. “We hadden alle drie ongeveer hetzelfde bedrag in gedachten, dus dat was prettig. We hebben daarbij wel gezegd: het wordt pas uitbetaald als het bedrag ‘over’ is. Het is bedrijfseconomisch niet verantwoord om dat af te tikken nu we net veel geïnvesteerd hebben”, licht Te Velde toe. Met een jurist werden daarnaast alle ‘wat als’-scenario’s vastgelegd. “Afspraken over wat er gebeurt met de uitkoopsom als er nog een compagnon wegvalt, dat soort dingen.”

Op de website van Sprout staat het volledige artikel.

Hoi, kan ik je helpen?
consultant
Rens

Bij vragen en/of opmerkingen kun je mij tijdens kantoortijden bereiken op 030 201 17 62 of per mail op
info@eagerpeople.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.