fbpx

Zes tips voor beter thuiswerken

11 september 2020

Man die thuis werkt en videobelt

Wat zijn jouw ervaringen met thuiswerken? Sommige mensen voelen zich eindelijk bevrijd van kantoor en die suffe 9 tot 5 mentaliteit! Maar de kans is groter dat jij wel eens worstelt met thuiswerken. Het kan best eenzaam zijn zonder collega’s en de grens tussen werk en vrije tijd vervaagt. Misschien ontdek je dat je niet op je plek zit nu het sociale aspect van jouw baan wegvalt. In dit artikel delen we 6 tips om beter om te gaan met thuiswerken.

Tip 1: wees een leider

Je kiest niet wat er om jouw pad komt. Wel hoe je er mee omgaat. Thuiswerken vereist persoonlijk leiderschap. Klagen en kritiek leveren kunnen we allemaal. Maar het is veel krachtiger als jij aan de slag gaat met positieve dingen, waar jij invloed op hebt. Zo kun je jouw werkplek naar je hand zetten, je agenda slimmer indelen en voor goede koffie zorgen. Als je niet gewend bent om proactief te denken, is het even wennen. Maar door het elke dag te doen, word je er vanzelf beter in. Als je hiermee wilt oefenen, check dan het Zakkompas voor Persoonlijke Groei.

Tip 2: denk positief

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Zo ook de ergernissen die je tijdens een werkdag kunt ervaren. Een schuurmachine die in de verte bromt, kinderen die door de straat rennen of een partner die luid bellend binnen komt lopen. Thuiswerken wordt leuker als je focust op positieve dingen. De zon die schijnt, je dampende mok koffie en dat puike stukje werk dat je zojuist hebt afgeleverd. Jij bent lekker bezig! Hoe meer je er op gaat letten, hoe meer positieve dingen je ziet.

Tip 3: koffie helpt

Op kantoor sprak je elkaar bij de koffie automaat. Nu tref je er alleen jezelf, eventuele huisgenoten en de ingrediënten waar jij jouw koffie mee maakt. En daar ligt de sleutel voor beter thuis werken. Wil je jouw thuiswerk koffie naar een volgend niveau helpen? Joost Leopold van De Koffieschool en auteur van Water, koffiebonen en Melk weet waar je op moet letten. Gebruik fleswater in plaats van kraanwater, drink filterkoffie uit porselein en koop altijd je koffie bij lokale koffiebranders.

Tip 4: bescherm je slaap

Een tip uit onverwachte hoek: je slaapkamer. Met goede slaap kun jij je beter concentreren en ben je productiever gedurende de werkdag. Wordt jouw nachtrust onderbroken, bijvoorbeeld door kleine kinderen, pak dan gerust overdag een power nap om even bij te tanken. Koffie is fijn, maar sla er niet in door. Drink na 14:00 dus geen koffie meer. Laat als je gaat slapen je telefoon beneden en lees een boek, in plaats van een rondje Netflix te doen. Check ook het boek Superslapen van Floris Wouterson.

Tip 5: blijf in beweging

De slechtste werkhouding die je kunt hebben is een houding die continu hetzelfde is. Thuiswerkexpert Michael Voeten van staanofzitten.nl geeft concrete tips om in beweging te komen. Regel als je de ruimte hebt, een werkplek die verstelbaar is tot staplek. Heb je weinig ruimte, regel dan voor een paar tientjes een bureaubladverhoger van karton- Doe vaker een overleg telefonisch in plaats van via Zoom en ga wandelen tijdens die belafspraak. Tot slot: ga lekker fietsen overdag of neem een personal trainer, zodat je vaker naar de gym gaat.

Tip 6: zet jezelf uit

Wordt zoombie hét woord van 2020? Een zoombie is iemand die als een zombie rondloopt na een dag lang in Zoom-meetings te hebben gezeten. Veel erger dan veel Zoomen, is altijd aan staan. Ons brein is niet gemaakt om continu op spanning te staan. We hebben ontspanning nodig om gezond te blijven. Creëer daarom een duidelijke afscheiding tussen werk- en privétijd. Doe aan het einde van je werkdag een afsluitritueel. Schrijf op wat je bereikt hebt, waar je blij van werd. Schrijf op wat je nog wilt doen zodat het uit je hoofd is. En sluit daarna je computer af. Morgen weer een dag.

Wil je meer?

Wil je hulp bij het organiseren van thuiswerken in jouw organisatie? Een interim facilitair specialist uit de Kopgroep Facilitair van Eager People helpt je graag verder. Als je slimme handen kunt gebruiken voor concrete inrichting, dan staat de facilitaire flexpool voor je klaar. Neem gerust contact op via 030-2011762 of info@eagerpeople.nl

Meer Nieuws ...

23 april 2024

Verjaardag Eager People

23 april 2024

Kerstfeest Eager People

Hoi, kan ik je helpen?
consultant
Rens

Bij vragen en/of opmerkingen kun je mij tijdens kantoortijden bereiken op 030 201 17 62 of per mail op
info@eagerpeople.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.