fbpx

In 2023 gaat het je wél lukken – en dat doe je zo

09 januari 2023

Doelen halen. De mensheid is erdoor gefascineerd. Het houdt ons al millennia lang bezig, want: we willen vooruit. We willen altijd beter worden en meer bereiken. Elk jaar opnieuw nemen we onszelf weer de meest fantastische doelen voor. Dry January? Daarna zuipt iedereen weer vrolijk verder. Een hometrainer kopen? Binnen no-time staat deze ergens stof in plaats van zweet te vangen. Lukt het jou ook nooit om de goede voornemens vol te houden? Of weet jij eigenlijk helemaal niet zo goed wat je wilt? Dan is dit blog voor jou.

1. Visualiseer je verlangens

Op een aantal geluksvogels en enkelingen na, weten de meeste mensen niet precies wat ze willen. 

We kiezen net als onze medewerkster Anouk van de Kaats een brede studie: ‘omdat ik niet precies weet wat ik wil’ (lees hier hoe ze nu beter weet wat ze wil). Of we stoppen, net als onze medewerker Rens Schik, er na twee studies mee ‘omdat ik er geen energie meer van krijg’ (lees hier waar hij wel energie van krijgt).

Weinig mensen hebben echt scherp waar ze nou écht naar verlangen. Dus als jij net zoals Anouk en Rens niet precies weet wat je wilt, dan is dat eerder een regel dan uitzondering. Dat is lastig, want er komt een moment dat je een keuze moet maken. Je kunt deze keuze uitstellen, door een tussenjaar te nemen, maar dan zul je ooit weer moeten kiezen wat je écht wilt. Niet kiezen is ook kiezen.

Weet je niet zo goed wat je exact wilt, maar heb je er wel een vaag beeld bij? Of vind je het lastig om jouw verlangens uit te drukken in woorden? Dan kan het je helpen om een vision board te maken. Dit is een moodboard waarin je voor jezelf een beeld schetst van hoe jij jouw (werkend) leven graag wilt vormgeven. Het hoeft niet per se alleen over werk te gaan, je kunt er ook jouw relaties of hoe je wilt wonen in meenemen. Of je maakt een moodboard rondom een specifiek thema, zoals: liefde, reizen, gezondheid, vrije tijd, familie, vrienden, persoonlijke groei, succes, rijkdom of lifestyle. 

Als je het thema hebt gekozen, dan kun je het materiaal verzamelen. Knip plaatjes en woorden uit kranten of tijdschriften. Plak de selectie daarvan  op een collage. Hang deze vervolgens op een zichtbare plek.

Door er elke dag naar te kijken word je jezelf steeds meer bewust van wat je wilt en train je jouw brein onbewust om hiervoor de juiste keuzes te maken.

2. Formuleer jouw future state

Ben je niet zo van het visuele, of wil jij jouw moodboard toch liever vangen in woorden, formuleer dan jouw future state. 

Voorbeelden van een future state zijn:

‘Ik wil één keer per jaar een lange reis maken omdat ik van avontuur houd’,

Of iets minder luchtig.

‘Ik wil een positieve bijdrage leveren aan het milieu zodat ik een gezonde wereld kan achterlaten voor mijn kinderen’.

Future state betekent: een statement over jouw toekomstige staat van zijn. 

Het geeft in één zin weer wat je wilt bereiken en waarom dat belangrijk voor jou is. Hidde de Vries, auteur van het boek Work Smart Play Smart adviseert een future state voor jezelf te bedenken omdat het jouw persoonlijke missie concreet maakt en daarmee ook haalbaarder. Hidde: ‘Hoe beter je weet waar je heen wilt, des te duidelijker het wordt wat je daarvoor nodig hebt of moet doen. En des te meer mensen bereid zijn om je te helpen.’

De future state en missie van Eager People?

‘Wij willen dat heel werkend Nederland lekker op zijn plek zit zodat mensen meer werkplezier en zingeving ervaren.’

Wat is die van jou?

3. Kill your darlings

‘Je kunt de slag verliezen, maar daarmee de oorlog winnen’.

Franse legerofficier en latere President Charles de Gaulle

Soms moet je iets kleins laten schieten om een groter doel te behalen. Kill your darlings gaat over offers. Door nee te zeggen tegen bepaalde zaken, wordt jouw leven beter. Je creëert zo namelijk ruimte voor zaken die je wél wilt. 

Wat wil jij eigenlijk allemaal niet het komend jaar?

Het kunnen mensen zijn. Personen die jou geen energie geven, niet uitdagen en zelfs omlaag houden. Het kunnen ook gewoontes zijn, zoals roken, ongezond eten of de gewoonte hebben om te oordelen. Door alles wat je niet wilt op te schrijven of te verzamelen in een vision board, kun je hier bewust afscheid van nemen. 

Precies weten wat je niet wilt, gaat je helpen focussen. Dat scheelt je veel nutteloze zaken en verlies aan tijd en dingen waar je eigenlijk niet mee bezig wilt zijn.

 

4. Maak het niet te groot

¨Een reis van duizend mijl begint met een enkele stap¨

Chinese filosoof Lao Tzu

Stel dat je wel precies weet wat je wilt. Hoe ga je dan jouw doel bereiken? 

Ons advies: maak het niet te groot en zet kleine stapjes. Wanneer je een te grote stap zet, of een te groot doel nastreeft, dan is de kans van slagen niet zo groot. Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd.

Kies als eerste één kleine en haalbare stap. Is dat gelukt en lukt het je dagelijks? Zet dan de volgende. 

Ook belangrijk: stel je verwachtingen bij. Alleen dan maak je het voor jezelf werkbaar en haalbaar. Het voorkomt dat je teleurgesteld in jezelf raakt en daardoor misschien helemaal niet meer aan de slag wil met jouw doelen. 

5. Maak er een gewoonte van 

¨Geen woorden maar daden¨
Voetballer Abe Lenstra

Goede voornemens bestaan uit woorden of gedachtes. Je kunt ze nog zo vol passie uitspreken aan het begin van elk nieuw jaar. Of ze boven je bed hangen…. Zolang je jouw woorden en goede voornemens niet omzet in daden, bereik je niets. 

Hoe kun je jouw goede voornemens wél omzetten in daden? We legden al uit dat je dit doet door het simpel te houden en kleine stapjes te zetten, maar hoe weet je wat de juiste stappen zijn? Waar moet je beginnen? Het antwoord: door bewust aan de slag te gaan met je gewoontes. Gewoontes zijn dagelijkse terugkerende acties die je bewust of onbewust uitvoert. Denk maar aan dat koekje dat je elke dag eet. Of de buurman die je elke dag groet. Heb je wel eens een lijst gemaakt van alles wat je elke dag doet? Welke gewoontes zijn goed en zou je willen behouden en waar wil je liever mee stoppen?

Eén van de manieren om doelen te behalen is door jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren die jou dichter bij het behalen ervan brengt. Jezelf een nieuwe gewoonte aanleren is niet makkelijk. Dat vergt veel discipline, inspanning en opoffering – iets waar je waarschijnlijk niet zoveel zin in hebt.

6. Train jouw discipline en geniet daarvan

‘What if i fall? But my darling, what if you fly?’
Kunstenares Erin Hanson

Je bent gepassioneerd over jouw doelen en future statement. Je hebt haalbare stappen voor jezelf gedefinieerd. Je bent vastberaden om ze te behalen in het nieuwe jaar. 

We kunnen je nu al vertellen: je gaat het halverwege willen opgeven. Hoe enthousiast en vastberaden je nu ook bent. 

Daarom is onze volgende tip: bereid jezelf voor op negatieve gedachtes en een terugval.

Stel dat jouw doel voor 2023 is om meer rust in je hoofd te ervaren. Je hebt jezelf voorgenomen om te stoppen met de gewoonte om 20 keer per dag je socials te checken. In plaats daarvan mag je van jezelf één keer per dag op social media. Grote kans dat er een moment komt dat je toch ¨per ongeluk¨ het icoon van de Insta-app een keertje teveel gaat openen.  Onbewust, of juist bewust omdat je negatieve gedachtes krijgt over jouw goede voornemen. 

Wat helpt is om jezelf goed voor te bereiden op dit moment van terugval. Maak een plan wat te doen als je deze negatieve gedachten krijgt. Focus op het positieve gevoel van meer rust in je hoofd en waarom je dat ook alweer zo graag wilt. Dit gaat je helpen op de moeilijke momenten.  

Een ander advies is: zie de nieuwe gewoonte als een manier om jezelf meer discipline aan te leren. Wees daar trots op en probeer ervan te genieten.

Oh en wees gerust: het wordt makkelijker. Houd je een goed voornemen en goede gewoonte lang genoeg vol, dan gaat het op een gegeven moment in je systeem zitten. Dan kost het een stuk minder moeite om vol te houden en kun je weer een nieuwe goede gewoonte toevoegen aan je leven.

7. Zoek een accountability partner

Vind je het lastig om in je eentje aan jouw doelen te werken?

Zoek dan een accountability partner. Een accountability partner, of focus partner, is iemand die jou helpt om focus te behouden.  Je houdt elkaar scherp op de acties die moeten gebeuren om jouw doelen te bereiken door bijvoorbeeld een keer per week te bellen of een keer per maand elkaar wat uitgebreider te spreken. Het is maar net hoe het voor jullie werkt.

Kom jij in 2023 verder groeien bij ons?

Weet jij niet zo goed wat jouw talenten zijn en wat je wilt bereiken in 2023? Wij gaan graag in gesprek over jouw toekomst. Neem contact op met info@eagerpeople.nl en we denken met je mee. 

 

Bronnen gebruikt voor dit blog:

Boek The River (Jonathan Lewis), Tijdschrift Happinez (december 2022), 

Boek Work Smart Play Smart, Focus, Recharge, Repeat (Hidde de Vries), Groeivoer.nl.

Hoi, kan ik je helpen?
consultant
Rens

Bij vragen en/of opmerkingen kun je mij tijdens kantoortijden bereiken op 030 201 17 62 of per mail op
info@eagerpeople.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.