fbpx

Wij hebben er zin in! De AVG komt er aan!

14 mei 2018

Is jouw organisatie klaar voor de AVG?

Nog tien dagen en dan is het zover! De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt van kracht. De AVG is ook wel bekend onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation (GDPR). Voor een recruitmentbedrijf als Eager People is dit een erg belangrijk stuk wetgeving aangezien wij veel persoonsgegevens moeten verwerken. Daarom hebben we hier veel aandacht aan besteedt en onze zaken goed op orde.

Zeven handige tips voor de AVG

Hoe zit dat bij jouw organisatie? Als het goed is ben je er al klaar voor, maar hierbij nog een paar handige tips om de laatste puntjes op de i te zetten.

  1. Dubbelcheck je archief. Heb je jouw papieren archief opgeschoond en is het fysieke archief ook echt door een gecertificeerd archiefvernietiger opgehaald? Mooi! Check ook je digitale archief? Controleer nog één keer goed of alles wat je in (digitale) archief hebt, aan de eisen voldoet en of het archief goed is afgeschermd.
  2. Scherm je wifi netwerk af. Is jouw wifi netwerk al voldoende afgeschermd inclusief de wifi voor je bezoekers? Fijn, dan kunnen kwaadwillenden niet zomaar bij de gegevens.
  3. Aan je cultuur gedacht? Goed doordachte systemen, werkprocessen en procedures zijn belangrijk maar de cultuur is minstens net zo belangrijk. Hoe wordt er in je organisatie gedacht over privacy en de omgang met persoonsgegevens? Zorg voor positieve bekrachtiging van positief gedrag en bestrijd slordige of nonchalante omgang met persoonsgegevens. De AVG is geen doel op zich, maar een middel om data van ons allemaal te beschermen.
  4. Leid mensen op. Informatie één keer delen is niet genoeg. Houd dus minimaal één keer een kickoff bijeenkomst, bootcamp of mini-seminar over de AVG met je personeel en zorg vervolgens voor voldoende herhaling en follow-up. Herhaling is de beste leermeester.
  5. Leg je beleid vast. Zorg voor een intranet of andere omgeving waar al je beleid terug te vinden is. Als je nog geen formeel beleid hebt, schrijf het uit en zet het op de juiste plek. Dan kun je bij een controle laten zien hoe je het databeleid hebt ingericht en dan kun je nieuwe medewerkers ook meteen het beleid laten lezen zodat ze vanaf dag één op de hoogte zijn.
  6. Wees niet bang. Paniek is niet nodig, de verwachting is dat de Autoriteit Bescherming niet direct boetes uit gaat delen maar vooral kijkt of je een goed doordacht data- en veiligheidsbeleid voert.
  7. Verwerk alleen gegevens die je actief nodig hebt voor je directe bedrijfsvoering. Hoe minder persoonsgegevens je hebt én gebruikt, hoe minder vragen en risico’s je krijgt!

Wil je meer weten over de AVG, ga dan naar de site van de Autoriteit Persoonsgegevens: Website Autoriteit Persoonsgegevens 

Contact

Als je door wilt praten met Eager People over hoe wij jouw organisatie kunnen helpen bij het vinden van de juiste mensen, neem contact met ons op!

Je bent ook altijd welkom om je bij ons in te schrijven, dat kan hier: Schrijf je nu in! We zullen zorgvuldig met je gegevens omgaan!

Hoi, kan ik je helpen?
consultant
Rens

Bij vragen en/of opmerkingen kun je mij tijdens kantoortijden bereiken op 030 201 17 62 of per mail op
info@eagerpeople.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.