fbpx

Diploma veilig werken voor oprichter Eager People

24 september 2013

Op 13 september 2013 heeft Gerhard te Velde, een van de oprichters van Eager People, zijn VCA diploma gehaald. VCA staat voor Veiligheids Check Aannemers en is een algemeen erkend certificaat dat veilig gedrag op de werkvloer moet bevorderen. Het behaalde basiscertificaat wordt binnenkort aangevuld met een VCA VOL certificaat voor leidinggevenden. Het behalen van deze certificaten door Te Velde is het startschot van een groter plan om de veiligheid op de werkvloer bij Eager People verder te waarborgen.

Kettingzaag

Eager People wordt al sinds de oprichting in 2008 zeer geregeld gevraagd voor allerlei klussen die veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Voorbeelden hiervan zijn het schoonmaken van een dakgoot op hoogte, omzagen van een boom, aansluiten van elektriciteit en puin uit een kruipruimte halen. Gaandeweg de ontwikkeling van Eager People groeide steeds meer het besef dat de veiligheid van de studenten niet onderhandelbaar is: een student met een kettingzaag de boom insturen is vragen om ongelukken. Dat doen we dus niet.

No-go-list

Veiligheid staat al jaren op de agenda bij Eager People. We hebben daarom vanaf het begin meteen een lijst bijgehouden met ‘no go areas’: klussen waarbij het risico op letsel bij een student te hoog is en die we dus niet oppakken. Deze no-go-list is bepalend voor de klussen die we aannemen. Als je alle onveilige klussen afwijst, blijft er gelukkig genoeg klussen met een acceptabel risico over.
Voor de werkzaamheden die overblijven, worden aanvullende maatregelen getroffen. Met name het gebruik van Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM´s) is verplicht. Bij verhuizen bijvoorbeeld is er een risico dat medewerkers een zwaar object op hun voet krijgen. Daarom dragen alle VerhuisStudenten verplicht veiligheidsschoenen die voorzien zijn van stalen neuzen. Als er geboord moet worden dienen KlusStudenten verplicht oor- en oogbescherming te dragen. En zo zijn er voor elke klus regels en beschermingsmiddelen. Studenten die zich niet houden aan de voorschriften worden hierop aangesproken. Het niet navolgen van de veiligheidsvoorschriften leidt tot ontslag.

Veiligheidscultuur

‘Veel belangrijker nog dan een certificaat en het aanbieden van beschermingsmiddelen is ervoor zorgen dat er een levende veiligheidscultuur is’, aldus Te Velde. ‘Mensen moeten er echt van doordrongen zijn. Het gaat erom dat mensen dag in dag uit bewust omgaan met risico’s in het werk en zich hiertegen beschermen.’ Iedereen die bij Eager People aan de slag gaat als tuinman, verhuizer of klusser, krijgt een introductietraining waarin veiligheid een vast onderdeel is. Onze voormannen krijgen aanvullende training en mogen op kosten van Eager People een VCA training volgen. Daarnaast is het zaak elkaar scherp te houden. Voormannen spreken nieuwe collega’s aan op veiligheid. Maar andersom kan dat ook: niemand staat boven de wet. En een student mag een klus ´on the spot´ weigeren als de risico´s niet aanvaardbaar zijn.
De aandacht die bij Eager People besteedt wordt aan veiligheid is niet alleen in het belang van de student, maar ook van de klanten van Eager People Vooral zakelijke klanten zijn wanneer zij een medewerker inhuren namelijk medeverantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer.

Contact

Heeft u VCA-gecertificeerd personeel nodig? Wilt u bijvoorbeeld tijdelijk een handyman of huismeester inhuren die over een VCA beschikt? Dat kan. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden via 030-2011762 of info@eagerpeople.nl.

Hoi, kan ik je helpen?
consultant
Rens

Bij vragen en/of opmerkingen kun je mij tijdens kantoortijden bereiken op 030 201 17 62 of per mail op
info@eagerpeople.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.