fbpx

8 leestips voor persoonlijke groei in je vakantie

11 augustus 2020

Ga je binnenkort op vakantie en zoek je nog een boek om mee te nemen? Als je er van houdt om met je persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn, lees dan even verder. In dit artikel deelt Gerhard te Velde van Eager People acht boeken die jouw leven en werk een stuk leuker kunnen maken. Op voorwaarde dat je ze niet alleen leest, maar de lessen ook toepast als je vakantie straks is afgelopen:-)

 

Superslapen – Floris Wouterson

Slapend rijk worden, het kan echt! Goed slapen is succesgewoonte nummer 1 van high performers en is een verrijking van je leven. Door je slaap te verbeteren ga je scherper nadenken, betere beslissingen nemen en bouw je aan een mooier leven voor jezelf en de mensen om je heen. Klinkt simpel? Dat is het ook. Beter slapen zit namelijk in je zone of influence: je kunt er actief mee aan de slag. Wouterson leert ons in zijn boek, hoe je goed slapen aanpakt. Begin met het bijhouden van je slaap, koop een goed matras en verban je smartphone uit de slaapkamer. Sport liever niet ’s avonds en drink geen koffie meer na 14:00. Slaap lekker!

The Go-Giver – Bob Burg

Sta jij altijd klaar voor iedereen? Dan ben jij van nature een Go-Giver en hoef je dit boek niet te lezen. Toch is het boek The Go-Giver voor iedereen de moeite waard om te lezen. Bob Burg beschrijft in dit boekje op luchtige wijze het verhaal van Joe, een harde werker die graag succes wil. Joe heeft geleerd dat je alleen succes krijgt door hard te werken en anderen te slim af te zijn. Tot hij in de leer gaat bij de mysterieuze Pindar. Deze wijze meester leert hem in vijf ontmoetingen, met bijzondere personen, wat de kracht van écht geven voor je leven kan betekenen. Een beter boek kun je jezelf niet geven.

The One Thing – Gary Keller

Gebrek aan focus is één van de grootste problemen van onze tijd. Gary Keller schreef daarom The One Thing. In zijn boek beschrijft Keller hoe je veel meer voor elkaar bokst in leven en werk, door jezelf altijd de volgende vraag te stellen: “Welk ene ding moet ik doen, om al het andere overbodig of vele malen gemakkelijker te maken?”. Dat ene ding, moet je dus gaan doen. De rest mag je negeren of delegeren aan iemand anders. Keller past in zijn boek eigenlijk de 80/20 regel toe. Als je weet dat 80% van jouw resultaat, uit 20% van je inspanningen komt, welke 20% van jouw werkweek is dan cruciaal voor succes?

The Power of Habit – Charles Duhigg

Wist je dat een groot deel van jouw leven bepaald wordt door je gewoontes? In “The Power of Habit” legt Charles Duhigg uit hoe gewoontes werken en hoe je deze kunt veranderen. Dit begint met herkennen van waarom je doet wat je doet. Aan de hand van het model The Habit Loop laat Duhigg zien, dat elke gewoonte een patroon is dat je kunt doorbreken. De beste manier daarvoor is het aanleren van gewenst gedrag, in plaats van het uitbannen van het ongewenste gedrag. Duhigg gaat ook in op de kracht van een sleutelgewoonte en het veranderen van gewoonten in organisaties. Dit boek biedt diepgaande en bruikbare inzichten om je eigen gewoonten en die in je organisatie te verbeteren.

Zakkompas voor Persoonlijke Groei – Gerhard te Velde

Wij van WC-eend… Ja inderdaad: Gerhard heeft het Zakkompas zelf gemaakt dus logisch dat hij er enthousiast over is 🙂 Het Zakkompas voor Persoonlijke Groei is klein, maar fijn. In twaalf hoofdstukjes passeren 12 modellen voor persoonlijke groei de revue. Doordat het een invulboekje is, kun je de theorie meteen toepassen op je eigen leven. Geen ellenlange teksten, maar direct toepassen van kennis. Want uiteindelijk draait het niet om de kennis die verzameld, maar de actie die je er mee onderneemt. Het Zakkompas voor Persoonlijke groei is te koop op Bol.com en ook als training beschikbaar voor organisaties die hun mensen willen helpen bij persoonlijke groei.

Flow & de Kunst van het Zakendoen – Jan Bommerez

Als je van zweverig houdt moet je dit boek zeker lezen. Jan Bommerez legt in Flow & de Kunst van het Zakendoen uit hoe de wereld in elkaar zit en hoe je veel meer kunt gaan werken vanuit verbinding. Alles is verbonden, alles is één. De energie die je uitzendt, krijg je terug. Hierdoor creëer je jouw eigen werkelijkheid. Door te beseffen dat alles met elkaar in contact staat, ga je bewuster om met jezelf en de wereld. Hierdoor kom je veel meer in een staat van flow.  Waardoor je uiteindelijk, onvermijdelijk, meer succesvol zaken doet. Vaag hè? Lees het boek maar eens, Jan legt het beter uit 🙂

Niet te Breken – Sander Aarts

Sander Aarts was jarenlang de best getrainde militair van Nederland en is nu eigenaar van The Unbreakable Academy. Als je denkt dat jij zielig bent als je met je 30 graden Celcius achter je laptop zit… Think again! Sander heeft talloze ontberingen geleden en hij kwam er sterker uit. Dat is precies wat je van Sander kunt leren. Jouw grens als mens ligt vele malen verder dan je denkt. Door je eigen mentale weerbaarheid en die van je team te vergroten, ga je beter samenwerken en meer resultaat boeken. Niet te Breken leest weg als een spannend jongensboek. Een podcast interview met Sander Aarts beluister je hier.

Radicaal Openhartig – Kim Scott

Holy shit, wat kan goed feedback geven moeilijk zijn zeg! Maar alleen door goede, eerlijke communicatie kunnen we van elkaar leren en onszelf verbeteren. Vanuit die gedachte schreef Kim Scott het boek Radicaal Openhartig. Je leert in dit boek dat feedback geven een vorm van ‘tough love‘ is. Ben je te agressief, dan wordt iedereen bang voor je. Ben je te lief, dan leren de mensen om je heen ook niks van je. Door radicaal openhartig te zijn bouw je lange termijn relaties die tegen een stootje kunnen. Een heerlijk boek voor managers en verplichte kost voor iedereen die wel eens een mening over iemand heeft 🙂

Wil je meer leestips?

Dit is zomaar een greep uit de boeken die je zou kunnen lezen. Wil je meer leestips? Voeg Gerhard te Velde toe op LinkedIn.

Hoi, kan ik je helpen?
consultant
Rens

Bij vragen en/of opmerkingen kun je mij tijdens kantoortijden bereiken op 030 201 17 62 of per mail op
info@eagerpeople.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.